Streda - deň štvrtý

Všetci vstávame krásne vyspatí do slnečného dňa :)

Nám v stanoch bolo v noci všetkým suprovo. Iba Janka s Romanom rozprávajú o nejakej neskutočnej zimeee :P  ..a že manželia...
Nadránom sa vracajú do tábora Tomáš s Marekom. ...no odkiaľ? ..to sa od nich nedozvedáme :(  ..ale všetci tušíme :)
Okolité hory tvoria prenádherné panorámy v kontraste s chátrajúcou olympijskou bobovou dráhou. Je to smutné, ako sa vybudujú tieto doslova ,,jednoúčelové" olympijské strediská a potom sa nechajú napospas osudu :(
Po raňajkách ,,a lá švédske stoly" ;)  balíme iglu a vlastne aj celý tábor.  Marek (CZ) sa snaží s Petrom medzitým zdiagnostikovať stav jeho Touaregu.
Nasleduje raňajšia rozprava o dnešnom itinerári v súvislosti so stavom Markovho Touaregu a vydávame sa hľadať duchov do vymretej dedinky Autagne. Po pár kilometroch od tábora nás odstavujú ,,italiano sekutiras s pierkami" pre konajúce sa juniorské majstrovstvá Európy v ,,trávovom lyžovaní". Takže nasleduje krátka pauza a venčenie psov.
Pokračujeme ďalej v ceste k dedinke duchov. V tomto roku asi pre jej zvýšenú návštevnosť sú cesty celkom schodné. V minulom roku sme sa museli doslova predierať cestičkami, ktoré boli tak zarastené, že sa miestami menili na ,,chodníky" :)
Po malej offroadovej vložke sme konečne v dedinke. Odstavujeme autá a ideme ju preskúmať...a samozrejme vystrašiť duchov :) ...no ale tých nikde :(  ..že by sa nás báli? :)  ..tak hneď z rána aj z niektorých z nás boli dobré strašidlá :D
Sadáme do áut a pokračujeme ďalej v našom tripe. Na konci lesnej cesty ukazujem všetkým úplnú raritu, kde výjazd z tejto doslova cestičky je riadený svetelnou signalizáciou :)
Pokračujeme najprv okreskami a potom nasleduje zasa výstup do hôr až do výšky 2014 m n/m k Lago Nero. Tam ako uvítací výbor nás čaká veľké stádo kráv.
Všetci dávame pohodový piknik, pričom Marek (SK) s malým Markom pokúšajú osud v bažinách jazera a výstupom po skalnej stene :(
Po doslova romantickej pauze balíme a vydávame sa ešte trocha vyššie smerom ku Francúzsku. Cesta je riadny adrenalín s dosť veľkými skalami a aj stúpaniami. Na svoje si prichádzajú hlavne OFF-roadové krvné skupiny. Na vrchu nás čaká veľká plošina s prekrásnou 360°panorámou..že wawwww...normálna nechápačka, kde sme sa s našimi autami až dostali... Roman a Janka, Petr a Jolča, Tomáš (CZ) a Petra, Viki a Marek (SK) sa dávajú na riskantné adrenalínové fotenie, a tiež  áut na skalnom útese. Poniektoré slabšie povahy sa radšej tým smerom ani neotáčajú..nie to ešte pozerajú.. :)
Presúvame sa k Col de Bousson, kadiaľ plánujem prejsť do Francúzska. Avšak zo satelitnej snímky z ,,cestičky" sa v reále ,,vykľul" turistický chodník a i keď toho na mojom Touaregu prejdem si myslím celkom dosť, tak ísť plne naloženým Touaregom dvoma kolesami po turistickom chodníku  a ďalším párom kolies po strmom trávnatom svahu v dosť zaujímavom náklone bolo aj na moje nervy celkom dosť, tak to vzdávam a vraciam sa späť k ostatným. Dávame hlavy dokopy a nakoniec  s Romanom volíme  čiastočný návrat a následne horskými cestičkami presun k hraničnému mestečku Claviere.
Cestou opäť na chvíľu opúšťa šťastena Marka (CZ), nabieha na skalu a pretína bočnicu ľavej zadnej pneumatiky. No jednoducho chudák chalan má od začiatku smolu konštatujem :(  . Pomáhame mu meniť pneumatiku rýchlosťou, za ktorú by sa za nás nehanbil nejeden pneuservis a pokračujeme ďalej v ceste.
Vo Francúzskom meste Briancon hľadáme pneuservis schopný opraviť bočný prieraz. Úspešní sme až v druhom pneuservise. Vyvádzam všetkých na koniec mesta na benzínku a ja sa vraciam za Markom (CZ) do pneuservisu. Oprava trvá nekonečné 2 hodiny :( . Medzitým to Marek s Markétou vzdávajú a rozhodli sa pre okamžitý návrat domov.
Nasleduje prvé expedičné lúčenie, fotenie a rozdelenie našich ciest :( . Marek s Markétou a malou Karolínkou sa vydávajú späť do Talianska a ďalej smer Česko.
My ostatní sa vydávame v trocha ponurej nálade za ďalším bodom našej cesty.  A tým je priesmyk Col de ľ Izoard. Naďalej však zostávame v kontakte s Markom a Markétou.
Kocháme sa krásami okolitej prírody...teda až do chvíle, kedy sa stretáme s prvým zo skupinky nazvem ju slušne ,,dementných jazdcov na skatebordoch", ktorí sa bezhlavo a bez nejakého pudu sebazáchovy spúšťajú dolu serpentínami a pritom naberajú neskutočnú rýchlosť. Už len malá technická chyba, prípadne chyba jazdca by mohla mať v tej rýchlosti fatálne následky, nie to ešte pri strete s protiidúcim autom...normálne vymletí ľudia... :(  ..v určitom momente veľa nechýbalo a jeden z nich si skoro cez predné okno prisadol k Radovi a Viky! :( ..takže vysielačky dostávajú riadne zabrať a čudujem sa, že od spŕšky ,,vulgarizmov" na adresu týchto ,,dobrodruhov" vôbec ďalej aj fungujú :)
Keďže prechádzame trasou, ktorou viedla Tour de France,  tak cestou nechtiac párkrát prechádzame okrem iných známych cyklistických mien aj menom nášho Sagana...tak Peťo PREPÁČ! :)
Zastavujeme pri jednej zo šiestich rovnakých turistických ubytovní Refuge Napoleon, ktoré dal v roku 1855 postaviť synovec Napoleona Bonaparte, Napoleon III.  pre pútnikov, na znak vďaky za pomoc a poskytnutie prístrešku pri jeho návrate do Francúzska po úteku na ostrov Elba v roku 1815. Robíme zopár fotiek a pokračujeme ďalej k priesmyku.
Priesmyk krásny...panorámy ešte krajšie, ale....tá neskutočná zimaaáá..!! Sadáme rýchlo po pár záberoch do našich klimatizovaných presúvadiel :)  a dávame sa na zostup.
Našou snahou je pre výrazný časový sklz dnešného dňa dostať sa čo najbližšie k tunelu Parpaillon a ako tak sa vrátiť k pôvodnému plánu itineráru.
Keďže už padá súmrak, začíname hľadať miesto na neplánovaný tábor. Po pár nevydarených pokusoch v hornatej časti krajiny sa dostávame až k jazeru Lac de Siguret.
Keďže viacerí už túžili po kúpeli na konci dňa, tak ,,zabíjame vlastne dve muchy jednou ranou" :). Máme tábor a dokonca pri vode ;)
Po spoločnej večeri mňa ,,skolila neznáma viróza" a viac si z tohto dňa nepamätám :(
Ale z fotiek a rozprávania som sa dozvedel, že Rado, Tomáš (SK) a Marek (SK) sa snažili od nás všetkých odháňať komáre fajčením cigár, ktoré priniesol Rado z domu,...ale to nesmiem písať, aby sa to nedozvedela jeho žena! Takže už to aj mažem... ;)
..no a potom vraj nasledovalo ešte nočné kúpanie v jazere..
Tak dobrú noc všekým... :)

Prihláška člena TCS

prihláška člena

Kontaktujte nás

Dokumenty TCS

Stanovy TCS

Stanovy TCS - 1.pdfStanovy TCS - 2.pdfStanovy TCS - 3.pdfStanovy TCS - 4.pdfStanovy TCS - 5.pdfStanovy TCS - 6.pdf

Notárska zápisnica

Notárska zápisnica 2015-1.pdfNotárska zápisnica 2015-2.pdfNotárska zápisnica 2015-3.pdfNotárska zápisnica 2015-4.pdfNotárska zápisnica 2015-6.pdf